Warsztaty sushi
dla dorosłych
Dlaczego warto wziąć udział w Warsztatach sushi?
Sushi to wyśmienity przysmak kuchni japońskiej, który znany jest na całym świecie. Składa się z gotowanego i ostudzonego ryżu, przyprawionego octem ryżowym i cukrem, a także różnych składników - od mięsa, przez surową rybę, czy owoce morze, po warzywa i jaja. Potrawa ta jest często serwowana z marynowanym imbirem, wasabi (ostry sos chrzanowy) i sosami sojowymi.
Idealnie nadaje się na przekąskę podczas spotkań i imprez oraz na romantyczną lub rodzinną kolację. Zastosowane składniki sprawiają, że danie to jest zdrowe i lekkostrawne, zalecane w różnych dietach.
Wiele restauracji specjalizuje się w wykonywaniu sushi. Panuje przekonanie, że przygotowanie sushi wymaga dużych nakładów misternej pracy. Na naszych warsztatach będzie okazja nauczyć się w praktyce przygotowywać różne rodzaje sushi od podstaw. Sushi Master, Grzegorz Stasiak, z dużą swadą wprowadzi Państwa w tajniki kuchni japońskiej.
Co poznamy?
Historię sushi
Dowiemy się, skąd wzięło się sushi i dlaczego stało się tak popularne?
Rodzaje sushi
Poznamy różne rodzaje sushi i różnice między nimi.
Sprzęt do przygotowania sushi
Nauczymy się posługiwać sprzętem do przygotowywania sushi.
Tajniki przygotowania perfekcyjnego sushi
Sushi Master wyjawi nam sekrety, które sprawią, że sushi przez nas przygotowywane będzie wyborne i oryginalne w smaku.
Czego się nauczymy?
Wyboru składników
do naszego sushi
Dowiemy się, które składniki się ze sobą harmonijnie łączą.
Przygotowywania sushi
• z wołowiną
• z owocami
• z krewetkami w tempurze
• z sumem
Prezentowania
i podawania sushi
Będziemy w praktyce ćwiczyć różne sposoby kompozycji podania sushi.
Jakie potrawy przygotujemy?
Nigiri
Nigiri jest najstarszą formą sushi i najbardziej lubianą przez znawców i smakoszy. Uformowany, owalny kawałek ryżu z odrobiną wasabi, na wierzchu którego znajduje się np. surowa ryba, omlet japoński lub awokado.
Futomaki
Futomaki są to grube rolki z minimum czterema składnikami
– od ryb i owoców morza po świeże warzywa, które zawinięte są w nori.
Hosomaki
Hosomaki są to cienkie rolki
z niewielką ilością ryżu i dodatkiem tylko jednego składnika. Najczęściej są to różnego rodzaju ryby, bądź warzywa.
California
Sushi typu maki, odmiana kaliformijska, najczęściej z zawierająca paluszki krabowe, ogórka i awokado.
Grzegorz Stasiak
– Sushi Master
Kucharzem jestem od zawsze i z tym związałem swoje życie. Dążyłem zawsze do doskonałości, rozwoju i poznania magii smaków świata. Zaprowadziło mnie to do Mistrza Kuchni z Japonii, u którego boku praktykowałem. Sushi tworzę od niemal 8 lat i teraz chciałbym podzielić się z Wami swoją wiedzą oraz pokazać, jak pyszny świat kryje się tuż za rogiem.
Informacje organizacyjne o zajęciach
Wiek
Zajęcia są przeznaczone
dla dorosłych.
Pracujemy w grupie ok. 8 osób.
Termin i miejsce warsztatów
Zajęcia odbędą się:
Zapraszamy do rezerwacji
17 maja (piątek)
godz. 17:00-20:00
-przyjmujemy rezerwacje!
Miejsce: Archipelag Rozwoju
(Mickiewicza 23, Złotów)
Przerwa kawowa
W czasie warsztatów przewidziana jest przerwa herbaciano-kawowa. Zapewniamy przekąski.
Prowadzący
Grzegorz Stasiak - kucharz, Sushi Master
Koszt warsztatów
Koszt warsztatów 250 zł
Produkty
Zapewniamy wszelkie potrzebne artykuły podczas zajęć.
Sposób rezerwacji
Liczba miejsc ograniczona, dlatego o zakwalifikowaniu się decydować będzie kolejność zgłoszeń potwierdzonych wpłatą za warsztat w wysokości 250 zł na konto: 13 1020 3844 0000 1402 0179 9444 PKO BP Jarosław Dobrzyński Archipelag Rozwoju (w tytule proszę wpisać: imię i nazwisko uczestnika oraz „Warsztaty sushi – 17.05”). Proszę równocześnie przesłać informację o zgłoszeniu na adres e-mail: j.w.dobrzynski@gmail.com w celach kontaktu.
KONTAKT
Archipelag Rozwoju
Jarosław Dobrzyński
Aleja Mickiewicza 23
77-400 Złotów
NIP: 767-128-45-25
Nr konta: PKO BP 13 1020 3844 0000 1402 0179 9444
Telefon
- +48 604 254 986
- j.w.dobrzynski@gmail.com